Konstruera formulär
Den viktigaste terminologin
Formulär
Ett fönster som tillhandahålls för att enkelt mata in och presentera data på datorskärmen.
Formulärets datakälla
Databastabell eller förfrågan som tillhandahåller data som visas i formuläret. Datakällan behövs eftersom själva formuläret bara är verktyg för att visa och mata in data, medan tabeller och förfrågningar är datakällor. Nya, tomma, formulär har ingen tilldelad datakälla, så de visar ingen data från databasen om du inte tilldelar dem en datakälla.
Formulärfält
Direkt ekvivalent till en kolumn i en tabell eller förfrågan. Fält för att visa text och tal är de som oftast används. Att skriva in ett nytt värde eller ändra befintligt värde i ett sådant fält orsakar en ändring i den anslutna tabellen eller frågekolumnen (efter ändringen har accepterats).
Formulärkonstruktion
Aktiviteter du utför för att definiera utseendet och funktionen hos formuläret. För att göra det måste du tillhandahålla en datakälla, infoga formulärfält av diverse typer och placera dem på lämpliga ställen.
Grafisk formulärkomponent
Formulärets element. De huvudsakliga typerna av grafiska komponenter är:
Grafiska komponenter som visar information, t.ex. en textruta eller en bildruta. Varje komponent av denna typ kan anslutas till en datakällas fält (en tabell eller frågekolumn). Därför kallas sådana grafiska komponenter för formulärfält.
Grafiska komponenter som kan utföra en viss angiven åtgärd, t.ex. en tryckknapp som kan stänga det aktuella formuläret. I andra program kallas komponenttypen ibland formulärkontroll eftersom den kan utföra fördefinierade åtgärder för att kontrollera databasens programbeteende.
Övriga grafiska komponenter för att berika formulärets utseende, t.ex. en linjekomponent
som visuellt kan separera två områden i formuläret.
Omgivande grafisk komponent
En grafisk komponent som kan innehålla andra komponenter inne i sitt område. Till exempel är ramkomponenter och flikkomponenter omgivande komponenter. Själva formulärets yta är också en omgivande komponent. En kommandoknapp kan inte kallas en omgivande komponent eftersom det inte är möjligt att infoga en komponent inne i den. I mer komplicerade fall, kan omgivande komponenter infogas i en omgivande komponent, alltså är en hierarki möjlig.
Formulär eller tabeller
I kapitel 5.2 fick du lära dig om hur data direkt matas in i tabeller med deras datavy. I många fall är dock formulär bättre lämpade för att mata in data:
En tabell kan innehålla för många kolumner för att visa på skärmen. Ett formulär kan visa sådan data med användning av flera rader.
Ett formulär tillåter att fälten med data delas upp visuellt i logiska grupper, och ökar på så sätt läsbarheten. Etiketter med ytterligare information kan infogas för att ge användare fler tips om hur formuläret ska användas, eller vad ett givet fält med data betyder.
Kommandoknappar kan användas i formulär för ofta använda kommandon, så att användare kan använda formulär på liknande sätt som fristående program de känner till.
I datavyn som visar flera rader med data är textfält eller bilder lika lätt som i formulär.
Arbeta med formulärkonstruktion
Som vid konstruktion av en tabell eller en förfrågan, har du möjlighet att använda datavy och konstruktionsvy. Formulärkonstruktion utförs i konstruktionsvyn. Vi kallar ofta fönstret för formulärkonstruktion för Formulärfönstret.
För att skapa ett nytt tomt formulär, välj Infoga Formulär i menyraden. Som ett alternativ kan du använda kommandot Nytt formulär i kombinationsrutan på verktygsraden i projektnavigeringen eller Skapa objekt: Formulär i den sammanhangsberoende menyn.
En ny ram visas, och du kan ändar formuärets storlek genom att flytta kanterna. Formuläret täcks av ett rutnät som förenklar noggrann placering av komponenterna.
Liksom för tabellkonstruktion, tillhandahåller formulärfönstret en egenskapsruta. För att spara utrymme på skärmen har rutan tre flikar som hör ihop med formuläret som för närvarande är valt:
Fliken Egenskaper
Innehåller en lista med egenskaper för den grafiska komponent som för närvarande är markerad.
Fliken Datakälla
Innehåller egenskaper som specifikt har att göra med datakällan för den grafiska komponent som för närvarande är markerad, eller för själva formuläret.
Fliken Grafiska komponenter
Innehåller en hierarki av alla grafiska komponenter i formuläret. Listan förenklar uppslagning av komponenter med namn, och navigering mellan dem.
Information om namnet på den grafiska komponent som för närvarande är markerad visas på den första och andra fliken.
Ytterligare verktygsrader är också tillgängliga:
Verktygsraden Grafiska komponenter används för att infoga nya komponenter i formuläret.
Verktygsraden Format används för att formatera formulärets element (t.ex. justera komponenternas storlek och gruppering). Formateringskommandon är också tillgängliga i menyn Format. Mer om dessa kommandon finns i .
Använda fliken Grafiska komponenter
Fliken Grafiska komponenter i egenskapsrutan tillhandahåller en lista med formulärets komponenter och deras hierarki. Varje komponent visas inne i hierarkin tillsammans med andra komponenter på samma nivå (med samma överliggande omgivande komponent). Delkomponenter (inne i en omgivande komponent) visas med indragna namn.
Varje komponent visas med sitt namn och sin typ. Typen visas också med en ikon, samma som visas på verktygsraden som används när formuläret konstrueras.
Att ändra aktuell markering i listan orsakar lämplig markering i formuläret som konstrueras. Det möjliggör enklare uppslagning av komponenter enligt namn och enklare navigation. Det är till exempel möjligt att markera en komponent enligt namn, och därefter byta till fliken Egenskaper för att ändra komponentens egenskaper.
Genom att hålla nere tangenten Ctrl medan ett objekt i komponentlistan markeras, gör det möjligt att markera flera komponenter samtidigt. Att hålla nere Skift gör det möjligt att markera en hel lista med komponenter.
Att ge grafiska komponenter rimliga namn kan vara användbart, men krävs inte. Observera att den grafiska komponentens namn är en egenskap som inte är synlig för användaren av ett formulär. Användare ser bara den grafiska komponentens text, som tillhandahålls av egenskapen Text eller liknande.
Infoga grafiska komponenter - textfält
Låt oss skapa ett formulär som tillhandahåller information om personer, dvs. ett formulär sammankopplat med tabellen personer.
Om formuläret som konstrueras ska visa data som hämtas från databasen, måste du placera lämpliga fält på det. Använd knapparna på verktygsraden Grafiska komponenter för att göra det. Varje knapp motsvarar en enskild komponenttyp.
Klicka på knappen Textruta på verktygsraden Grafiska komponenter.
Klicka på formulärets yta med vänster musknapp. En ny textruta placeras på punkten där du klickade. Innan du släpper knappen kan du dra musen för att ange önskad storlek på komponenten.
Om det behövs, flytta den infogade komponenten genom att dra och släppa den på önskad plats. Du kan ändra storlek på komponenten efteråt genom att dra en av de små rutorna som syns nära dess hörn. Om du markerar en annan komponent eller formulärets yta, så försvinner rutorna.
Klicka på verktygsradens knapp Textruta igen och klicka på formulärets yta för att infoga ytterligare en grafisk komponent. Upprepa åtgärden igen till du har tre textrutor infogade i formuläret. För enkelhetens skull begränsar vi oss till tre datafält.
Det finns en sammanhangsberoende meny tillgänglig i formulärets konstruktionsläge, som aktiveras genom att klicka med höger musknapp på önskad komponent eller på formulärets yta. Menyn erbjuder alternativ som Klipp ut, Kopiera, Klistra in, Ta bort och andra, komplexare. Många av alternativen erbjuds också via menyraden, oftast i menyn Redigera. Snabbtangenter är också tillgängliga för alternativen. Vissa alternativ är bara tillgängliga för vissa komponenttyper.
Alternativen Klipp ut, Kopiera och Klistra in gör det möjligt att flytta eller kopiera grafiska komponenter mellan formulär, eller till och med mellan separata databasprojekt.
Att hålla nere tangenten Ctrl medan du klickar på en komponent gör det möjligt att markera flera komponenter.
Istället för att använda alternativen Kopiera och Klistra in för att duplicera en komponent i samma formulär kan du hålla nere tangenten Ctrl medan du flyttar komponenten. När tangenten Ctrl släpps, flyttas inte komponenten som dras, utan kopieras till den nya platsen.
Tilldela datakällor
Fälten du infogade har ingen datakälla tilldelad ännu, så de kan inte visa information från databasen. För att tilldela en datakälla, använd fliken Datakälla i egenskapsrutan.
Det allra första steget är att ange formulärets datakälla, dvs. en plats som visad data hämtas från. Som nämndes ovan, ska du använda tabellen personer som datakälla i det nya formuläret.
Klicka på formulärets yta, eftersom du ska ändra dess egenskaper.
Byt till fliken Datakälla och skriv in tabellnamnet
personer i kombinationsrutan Formulärets datakälla. Som ett alternativ kan du välja namnet i kombinationsrutans lista.
Du har tilldelat formulärets datakälla. Nu måste du ange de grafiska komponenternas datakällor.
Klicka på den första textfältskomponenten längst upp i formuläret.
Skriv in fältnamnet namn under egenskapsrutans flik Datakälla i kombinationsrutan Komponentens datakälla. Som ett alternativ kan du välja namnet i kombinationsrutans lista.
Klicka på nästa textfältkomponent och skriv in efternamn som datakälla.
Skriv in datakällor för textfälten gatunamn, gatunummer och postort på liknande sätt.
Nu kan du spara formulärets konstruktion (det krävs inte för att prova formuläret i användning). Klicka på verktygsradens knapp Spara objektändringar för att spara, eller använd menyalternativet CtrlS Arkiv Spara. När du sparar blir du tillfrågad om att ange formulärets namn. Skriv in Personer som rubrik och klicka på knappen Ok. Formulärets namn fylls automatiskt i.
Detta är rätt ögonblick att prova formuläret. Klicka på verktygsradens knapp Byt till datavy. Om du inte gjorde något misstag när du matade in datakällorna, ska du se formulärets fält ifyllda med data från tabellen personer.
Om du vill ta bort tilldelningen av komponentens datakälla för en formulärkomponent, kan du använda knappen Rensa datakälla intill kombinationsrutan Komponentens datakälla. På samma sätt kan du använda knappen Rensa datakälla intill kombinationsrutan Formulärets datakälla.
Använd knappen Gå till markerad datakälla för att välja lämplig tabell eller förfrågan i projektnavigeringen, så att du snabbt kan öppna en tabell eller förfrågan som är formulärets datakälla.
Infoga textetiketter
För att göra det enklare för formulärets användare att identifiera betydelsen hos varje fältkomponenet bör de ha tillhörande textetiketter med lämpliga rubriker. För att skapa textetiketter används komponenten Etikett.
Infoga tre textetikettkomponenter i formuläret, och placera dem till vänster om textfälten (eller till höger om operativsystemet använder höger-till-vänster layout). När du infogar en ny etikett visas en textmarkör på platsen där du kan skriva in önskad rubrik. Skriv in i tur och ordning: Namn, Efternamn och Gatuadress. Lägg dessutom till en annan etikett längst upp i formuläret som visar formulärets namn, dvs. Personer. Förstora etiketten och öka teckenstorleken genom att använda menyalternativet Format Teckensnitt....
Åtgärder
En åtgärd är en enstaka isolerad aktivitet i programmet, tillgänglig för användaren att utföra. Den kan också utföras automatiskt som en reaktion på en given händelse (t.ex. efter ett formulär har öppnats).
Tilldela åtgärder till formulärknappar
Många åtgärder kan tilldelas till formulärknappar. Den tilldelade åtgärden tförs när knappen klickas.
För att tilldela en åtgärd:
Byt till formulärets konstruktionsvy om du inte redan har gjort det.
Markera den befintliga knappkomponenten genom att klicka på den eller lägg till en ny knappkomponent i formuläret. Om du infogar en ny knapp, skriv in dess rubrik och tryck på tangenten Enter.
Klicka på knappens grafiska komponent med höger musknapp för att visa den sammanhangsberoende menyn.
Välj alternativet Tilldela åtgärd... i den sammanhangsberoende menyn.
Dialogfönstret Tilldela åtgärd till kommandoknapp visas med en lista över tillgängliga åtgärder. En av åtgärderna är markerad om komponenten redan har en tilldelad åtgärd. Annars har kombinationsrutan Åtgärdstyp värdet Ingen åtgärd.
Välj alternativet Program i kombinationsrutan Åtgärdstyp. Tillgängliga åtgärder för hela programmet visas.
Välj en av åtgärderna i listan (t.ex. Ta bort rad).
Klicka på knappen Ok eller tryck på tangenten Enter för att acceptera ditt val.
Efter att ha bytt till formulärets datavy kan du prova om åtgärden fungerar. Om du till exempel tilldelade åtgärden Ta bort rad, och klickar på knappen så tas den nuvarande raden i databasen bort, på samma sätt som att utföra menykommandot CtrlDeleteRedigera Ta bort rad (beroende på dina inställningar kan du bli tillfrågad om att bekräfta borttagningen).
För att ta bort en tilldelad åtgärd, välj Ingen åtgärd i kombinationsrutan Åtgärdstyp i dialogfönstret Tilldela åtgärd till kommandoknapp.
Åtgärder fungerar bara i formulärets datavy: Alla tänkbara tilldelningar av åtgärder är inte rimliga. Åtgärden Teckensnitt... är till exempel tillgänglig i datavyn, men bara om du har markerat en komponent i konstruktionsvyn. Om du ändrar teckeninställningarna så utförs ändringarna på texten i den markerade komponenten.
Layout av grafiska komponenter
I de flesta fall ska formulärets grafiska komponenter vara bekvämt arrangerade och justerade. Att placera, justera och ändra storlek på komponenter för hand är inte lätt och parametrarna justeras inte om användaren ändras storlek på formuläret. I själva verket är situationen ännu värre, eftersom du inte kan anta att ett givet formulär kräver en given storlek, eftersom användare har olika teckenstorlekar och upplösningar på bildskärmen.
Att använda ett specialverktyg som kallas komponentlayout kan hjälpa till att automatiskt skapa en layout för formulärkomponenter. Komponentlayout är åtgärden att gruppera två eller flera komponenter så att de är bra placerade och har lämpliga storlekar.
Att använda en layout i ett formulär förbättrar justering av position. Dessutom används dess utrymme på ett bättre sätt. Textfält är närmare varandra, och mellanrummet är konstant.
Det finns två sätt att skapa en layout av grafiska komponenter.
Markera två eller flera komponenter som ska ingå i en gemensam layout, och välj en av layouttyperna i den sammanhangsberoende menyns alternativ Layout av grafiska komponenter.
Klicka på en omgivande komponent (eller själva formulärets yta), där komponenter infogas och välj en av layouttyperna med den sammanhangsberoende menyns alternativ Layout av grafiska komponenter. Alla komponenter som finns inne i den omgivande komponenten eller inne i formuläret på samma nivå läggs till i en enda gemensam layout.
I båda dessa fall kan du också använda menyn Format Layout av grafiska komponenter.
Komponentlayout visas i konstruktionsvyn med användning av en blå, grön eller röd ruta som ritas med en sträckad linje. Linjen visas bara i formulärets konstruktionsvy.
Förutom rutnätstypen finns det andra typer av layout för grafiska komponenter.
vertikal
Vertikal layout av grafiska komponenter
horisontell
Horisontell layout av grafiska komponenter
Fjädrar i layout av grafiska komponenter
En fjäder i en komponentlayout är ett särskilt osynligt element som gör det möjligt att justera komponenters position och storlek i en layout. En sådan fjäder sträcker ut eller pressar ihop en komponent på högra, övre, nedre eller vänstra sidan, så att den får önskad storlek och position.
För att använda en fjäder:
Välj fjäderikonen i verktygsraden Grafiska komponenter.
Klicka på en vald punkt i formuläret för att infoga fjädern.
För att få fjädrar att fungera måste du skapa en global komponentlayout, dvs. en layout för själva formuläret. Därefter kan fjädrarna använda formulärets kanter som en gräns för expansion.
Ta bort layout av grafiska komponenter
För att ta bort layout av grafiska komponenter utan att ta bort komponenterna, utför en av följande åtgärder:
Klicka med höger musknapp på layoutens kant och välj alternativet Bryt layout i den sammanhangsberoende menyn.
Klicka med vänster musknapp på layoutens kant och välj menyalternativet Format Bryt layout.
Att ta bort komponentlayouten med alternativet Bryt layout tar inte bort komponenterna i layouten. Om du också vill ta bort komponenterna, markera bara layouten genom att klicka på dess kant och tryck på tangenten Delete eller använd menyalternativet Redigera Ta bort eller den sammanhangsberoende menyns alternativ.
Storlekspolicy för komponenter i en layout
Istället för att ange en fast storlek på komponenter kan du välja en komponents storlekspolicy i &kexi; bland flera tillgängliga. En storlekspolicy är en flexibel strategi för att styra hur en komponent sträcks ut (eller krymper ihop) beroende på andra grannkomponenter och tillgängligt utrymme i formuläret.
Efter att ha infogat komponenter i en layout, får varje komponent typiskt en proportionell (Föredragen) storlekspolicy. Dessa komponenter ändrar automatiskt storlek med föredragna inställningar, beroende på sin typ och storleken hos hela layouten. Tre knappar som infogats i en horisontell layout ändrar till exempel storlek så att deras synliga text får plats.
Det finns inställningar av storlekspolicy för varje komponent som infogas i formuläret i egenskapseditorn. Inställningarna presenteras som en grupp egenskaper som kallas Storlekspolicy.
Denna grupp av egenskaper innehåller:
Horisontell storlekspolicy
definierar den grafiska komponentens horisontella storlek,
Vertikal storlekspolicy
definierar den grafiska komponentens vertikala storlek,
Horisontell sträckning
definierar aktivitetsstyrkan hos Horisontell storlekspolicy,
Vertikal sträckning
definierar aktivitetsstyrkan hos Vertikal storlekspolicy
Värden för en storlekspolicy
Följande värden är tillgängliga i kombinationsrutorna för egenskaperna Horisontell storlekspolicy och Vertikal storlekspolicy som visas i egenskapseditorn:
Fast
värdet betyder att komponentens storlek inte automatiskt kan ändras. den ska behålla den konstanta storlek som definierades när den konstruerades (bredd och höjd).
Minimum
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek är inställd till det minsta tillåtna värdet, som är tillräckligt och det finns inget behov av att expandera komponenten, men den kan expanderas om det behövs. Denna policytyp kan användas för att tvinga komponenten att expanderas till hela bredden eller höjden, särskilt om du anger ett sträckningsvärde större än 0.
Maximum
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek är inställd till det största tillåtna värdet, och det kan minskas om det behövs utan att förstöra komponentens användbarhet och läsbarhet om andra komponenter behöver större utrymme.
Föredragen
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek är den bästa och föredras. Komponenten kan dock krympas eller expanderas och den förblir läsbar.
Expanderande
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek är rimlig men komponenten kan också krympas. Den kan också expanderas för att uppta så mycket utrymme som möjligt.
Minimum expanderande
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek är tillåten. Den kan expanderas för att uppta så mycket utrymme som möjligt.
Ignorerad
värdet betyder att komponentens ursprungliga storlek ignoreras. Komponenten kan expanderas för att uppta så mycket utrymme som möjligt, men andra komponenter tillåter oftast inte det.
Varje komponenttyp har en förvald storlekspolicy. Till exempel har knappkomponenter förvald storlekspolicy inställd till Minimum ( i båda riktningar), medan textfältkomponenter har den vertikala storlekspolicyn inställd till Fast.
Oftast använd storlekspolicy är Föredragen, Minimum och Maximum.
Vertikal och horisontell sträckning
Egenskaperna Vertikal sträckning och Horisontell sträckning accepterar heltalsvärden större än eller lika med 0. Egenskaperna tillåter finjustering av en storlekspolicy. Förvalt värde för egenskaperna är 0. Ett större värde på sträckningen betyder att komponenten expanderas mer än komponenter som har ett lägre sträckningsvärde inställt.
Ställa in komponenternas storlek och position för hand
I fallet då formuläret inte har någon huvudlayout inställd för automatisk placering och storleksändring av komponenterna, behöver du troligen ändra komponenternas position och storlek så att formuläret ser renare ut och blir enklare att använda. Formulärfönstret i &kexi; förenklar uppgiften genom att erbjuda följande kommandogrupp:
Justera storlekar för markerade komponenter. Dessa kommandon är tillgängliga i menyradens undermeny Format Justera komponenternas storlek och i den sammanhangsberoende menyns undermeny Justera komponenternas storlek. Verktygsradens kombinationsruta Justera komponenternas storlek är också tillgänglig.
Passa in
Storleken för markerade komponenter ändras så att storleken på varje komponent ändras till dess föredragna storlek och dess innehåll, till exempel en textetiketts storlek, ändras så att den passar texten. Komponentens position ändras inte.
Till rutnät
Storleken för markerade komponenter ändras så att hörn på varje komponent placeras på formulärets rutnätspunker (eller på en annan omgivande komponents rutnätspunkter). Komponentens position kan ändras något.
Till kortaste
Höjden på markerade komponenter ändras så att var och en av dem får samma höjd som den kortaste. Komponenternas positioner ändras inte.
Till längsta
Höjden på markerade komponenter ändras så att var och en av dem får samma höjd som den längsta. Komponenternas positioner ändras inte.
Till smalaste
Bredden på markerade komponenter ändras så att var och en av dem får samma bredd som den smalaste. Komponenternas positioner ändras inte.
Till bredaste
Bredden på markerade komponenter ändras så att var och en av dem får samma bredd som den bredaste. Komponenternas positioner ändras inte.
Justera positioner för markerade komponenter. Dessa kommandon är tillgängliga i menyradens undermeny Format Justera komponenternas position och i den sammanhangsberoende menyns undermeny Justera komponenternas position. Verktygsradens kombinationsruta Justera komponenternas position är också tillgänglig.
Åt vänster
Alla markerade komponenters vänsterkanter flyttas till positionen för vänsterkanten på den komponent som är längst åt vänster.
Åt höger
Alla markerade komponenters högerkanter flyttas till positionen för högerkanten på den komponent som är längst åt höger.
Uppåt
Alla markerade komponenters överkanter flyttas till positionen för överkanten på den komponent som är längst upp.
Neråt
Alla markerade komponenters underkanter flyttas till positionen för underkanten på den komponent som är längst ner.
Till rutnät
Alla markerade komponenters övre vänstra hörn flyttas så att de är placerade på närmaste rutnätspunkt.
Inget av ovanstående kommandon ändrar komponenternas storlek.
Det finns också ytterligare kommandon tillgängliga: Lägg grafisk komponent överst (dvs. ovanpå alla andra komponenter) och Lägg grafisk komponent underst (dvs. under alla andra komponenter). Dessa två kommandon används sällan, eftersom det inte är vanligt att placera en komponent ovanpå en annan (utom när en omgivande komponent innehåller andra komponenter). Observera också att det är tillräckligt att klicka på en komponent med en musknapp för att lägga komponenten överst.
Ange tabulatorordningen
Komponentens fokus bestämmer tillgänglig aktiviteter med tangentbordet. Fokus hör ihop med komponenter som visas i formulärets datavy. Exakt en komponent kan ha fokus i ett givet ögonblick. Den vanligaste användningen av fokus är textinmatning (när ett givet textfält är aktivt, dvs. har fokus). Ett annat exempel är en knappkomponent: när den har fokus är det möjligt att trycka
på den genom att använda tangenterna Enter eller Mellanslag istället för med en musknapp.
Det finns några metoder att aktivera komponenter (flytta fokus till komponenten): att klicka med en musknapp, att rotera mushjulet över komponenten, eller använda tangenten Tabulator. Den sista metoden används ofta på grund av dess snabbhet och bekvämlighet för användare. Tillgängligheten hos fokusmetoderna styrs av en given komponents egenskap Fokuspolicy.
Det finns ett förhållande mellan fokusering (aktivering) av komponenter med tangenten Tabulator och formulärets inställning av tabulatorordning. När tangenten Tabulator trycks, ska nästa komponent fokuseras, så formuläret måste känna till tabulatorordningen.
För att ändra tabulatorordning för formulärets komponenter:
Byt till formulärets konstruktionsvy.
Utför menykommandot Redigera Redigera tabulatorordning.... Dialogrutan Redigera tabulatorordning visas med formulärets inställningar.
Fönstret innehåller en lista med två kolumner: den första kolumnen visar komponentnamn, den andra komponenttyper. För att göra det enklare för användaren att känna igen betydelsen hos namn och typer, visas också ikoner som hör ihop med typerna. Listan innehåller bara komponenter som har en fokuspolicy som tillåter att tangenten Tabulator används. Fönstret låter dig ändra tabulatorordning eller ställa in automatisk tabulatorordning.
För att ändra tabulatorordning, antingen:
Klicka på ett markerat komponentnamn i komponentlistan och dra det till önskad plats (uppåt eller neråt) genom att använda musen.
Klicka på ett markerat komponentnamn i komponentlistan och använd knapparna Flytta ner eller Flytta upp för att flytta komponenterna till önskad position.
Markera kryssrutan Hantera tabulatorordning automatiskt för att ställa in automatiskt tabulatorordning för formuläret. Om alternativet har aktiverats, tas ingen hänsyn till eventuella ändringar som görs i komponentlistan för hand. &kexi; hanterar tabulatorordningen själv. Den automatiska ordningen betyder att komponenten längst upp till höger fokuseras först (eller längst upp till höger om operativsystemet använder höger-till-vänster layout), och ordningen bestäms av vänster till höger (eller höger till vänster) och uppifrån och neråt.
Klicka på knappen Ok för att acceptera ändringarna eller knappen Avbryt för att kasta ändringarna.