Gary Cramblitt
Stefan Asserhäll stefan.asserhall@comhem.se Översättare
För användare med handikapp
Det här avsnittet av dokumentationen beskriver funktioner för handikappstöd i &kword; för handikappade användare. Vissa av funktionerna gäller för &kde; som helhet och styrs från Inställningscentralen. Vissa gäller för alla program i &koffice;, och vissa är specifika för &kword;.
Installera modulen kdeaccessibility
kdeaccessibility
De flesta funktioner som beskrivs i det här kapitlet aktiveras genom att installera modulen kdeaccessibility. Modulen kdeaccessibility är en del av &kde;-projektet http://www.kde.org. Paketet kdeaccessibility kan erhållas från &kde-ftp;, &kde;-projektets huvudsakliga FTP-plats.
Många distributioner erbjuder förkompilerade binärfiler på sina FTP-platser. Kontrollera din leverantörs webbsida för mer information.
Mer information om &kde;:s handikappstöd kan erhållas genom att besöka http://accessibility.kde.org/.
Synskadade
Synskadade
&kword; är inte användbar för helt blinda användare. Förhoppningsvis kommer en skärmläsare för blinda vara tillgänglig i framtida versioner av &kde;.
Teman
Teman
För synskadade eller ljusallergiska användare, finns flera funktioner tillgängliga i Inställningscentralen under Utseende och teman Temahanterare, som färgteman med hög kontrast. Om du är ljusallergiker kan temat HighContrastDark eller HighContrastLight vara till hjälp. Om du har svårighet att läsa små teckensnitt eller se små ikoner, ökar HighContrastDark-Big eller HighContrastLight-Big storlek på text, knappar och ikoner. Du kan också anpassa bakgrund, färger, teckensnitt och ikoner på samma skärm. En uppsättning svartvita ikoner är tillgänglig.
Om du väljer ett av de teman som innehåller Big i namnet, märker du kanske att vissa fönster är för stora för att få plats på bildskärmen. Du kan dra delar av fönster som inte är synliga till det synliga området genom att hålla nere &Alt;-tangenten och dra med musen var som helst på fönstret. Om du har svårighet att hantera musen, kan du också flytta fönster genom att trycka på &Alt;F3. I menyn Fönsteråtgärder som dyker upp, välj Flytta. Flytta fönstret med piltangenterna, och tryck på returtangenten för att avsluta förflyttningen.
Förstoringsglas
förstoringsglas
Modulen kdeaccessibility innehåller ett skärmförstoringsglas som heter &kmagnifier;. Om det är installerat kan du köra det från K-menyn Tillbehör Kmag (Skärmförstoringsglas).
Text-till-tal
Text-till-tal
TTT
Modulen kdeaccessibility innehåller en text-till-tal komponent som kallas KTTS. Om KTTS är installerad, kan du ställa in &kword; att läsa upp text som är under muspekaren eller läsa upp texten på varje grafisk skärmkomponent som får fokus. Innan du använder funktionen, ställ först in KTTS. Se Handbok KTTS för detaljinformation. För att sätta på TTT-funktionen i &kword;, välj Inställningar Anpassa &kword;... i menyraden. Då visas en dialogruta. Genom att klicka på TTT får du möjlighet att ändra följande:
Läs upp komponenten under muspekaren
Om markerad, läser &kword; upp texten för varje grafisk komponent när muspekaren rör sig över komponenten.
Läs upp komponenten med fokus
Om markerad, läser &kword; upp texten för varje grafisk komponent när den får fokus.
Läs upp verktygstips
Om markerad, läser &kword; upp texten för verktygstipset som dyker upp för varje grafisk komponent förutom komponentens text.
Läs upp Vad är det här
Om markerad, läser &kword; upp texten för Vad är det här hjälpen för varje grafisk komponent förutom komponentens text.
Läs upp om inaktiverad
Om markerad, läser &kword; upp ordet "inaktiverad" om komponenten för närvarande är inaktiv (grå).
Läs upp snabbtangenter
Om markerad, läser &kword; upp ordet komponentens snabbtangent förutom dess text. Snabbtangenterna är de understrukna tecknen du ser i komponentens text. I huvudmenyn har till exempel menyalternativet Avsluta "A" understruket. Du kan välja det genom att trycka på A. För att läsa upp snabbtangenten, markera alternativet och skriv in ordet du vill läsa upp innan snabbtangenten i rutan Inled med ordet. I exemplet som visas ovan, läser &kword; upp "Snabbtangent A".
Kontrollintervall
Det här alternativet avgör hur ofta &kword; kontrollerar om komponenten under muspekaren har ändrats, eller en ny komponent har fått fokus. Du bör lämna alternativet med sin förvalda inställning.
Om alternativet TTT inte syns på skärmen, har du inte installerat KTTS-komponenten på systemet.
Alla grafiska komponenter läses inte upp. Till exempel läses inte alternativen i huvudmenyraden upp. Texten i &kword;s dokumentfönster läses inte heller upp, men se för ett annat sätt att läsa upp dokumentet.
Rörelsehinder och användning utan mus
Rörelsehinder
Användning utan mus
Kmousetool
Om du kan använda en mus, men har svårighet att klicka, kanske programmet Kmousetool kan hjälpa dig. Kör det från K-menyn Tillbehör Kmousetool (Automatiska musklick).
X-åtkomstfunktioner
X-åtkomst
Klistriga tangenter
Långsamma tangenter
Studsande tangenter
Inställningscentralen erbjuder flera tangentbordsfunktioner som tillsammans kallas X-åtkomst. De omfattar:
Klistriga tangenter
Funktionen tillåter att väljartangenter som &Alt;, &Ctrl; och &Shift; hanteras utan att behöva hålla nere tangenterna.Det är användbart om du bara kan använda ett finger eller en hand för att hantera tangentbordet. När tdelistriga tangenter är aktiverade, tryck ner och släpp en &Alt;-,&Ctrl;- eller &Shift;-tangent, och tryck därefter på en annan tangent. Resultatet är som om du tryckte på båda tangenterna samtidigt. Tryck på &Alt;-,&Ctrl;- eller &Shift;-tangenten igen för att stänga av den tdelistriga tangenten. Aktivera funktionen med K-menyn Inställningscentralen Region och handikappstöd Handikappstöd Väljartangenter.
Långsamma tangenter
Den här funktionen är användbar om du har darrningar i händerna eller svårighet att träffatangenter exakt. Den förhindrar oavsiktliga tangentnedtryckningar genom att kräva att en tangent hålls nere en viss minimal tid innan den accepteras. Aktivera funktionen med K-menyn Inställningscentralen Region och handikappstöd Handikappstöd Tangentbordsfilter.
Studsande tangenter
Den här funktionen är användbar om du har darrningar i händerna. Den förhindrar oavsiktlig upprepning av en tangentnedtryckning genom att förhindra en andra tangentnedtryckning under en viss tid. Aktivera funktionen med K-menyn Inställningscentralen Region och handikappstöd Handikappstöd Tangentbordsfilter.
Musemulering
Musemulering
Musemulering tillåter att du flyttar och klickar musen genom att använda tangentbordet. Tryck på &Alt;F12 för att aktivera den. Använd piltangenterna för att flytta muspekaren till önskad plats, och tryck på mellanslag för att "klicka" musen. Tyvärr kan du inte använda musemulering för att klicka med musens högerknapp, eller dra.
Musnavigering
Musnavigering
Den här funktionen tillåter dig att emulera musen med det numeriska tangentbordet. För att aktivera den, gå till K-menyn Inställningscentralen Kringutrustning Mus Musnavigering. Markera rutan Flytta musen med tangentbordet (använd numeriska tangentbordet). När du gör det aktivera övriga inställningar, och du kan anpassa beteendet hos tangentbordspekaren ytterligare, om det behövs. De olika tangenterna på det numeriska tangentbordet flyttar i riktningen du kan förvänta dig. Observera att du kan flytta dig diagonalt förutom uppåt, neråt, åt vänster och åt höger. Tangenten 5 emulerar ett klick på en musknapp, typiskt vänsterknappen. Du kan ändra vilken knapp som emuleras genom att använda / (som gör den till vänster musknapp), * (som gör den till mittenknappen) och - (som gör den till högerknappen). Att använda + emulerar ett dubbelklick med den valda musknappen. Du kan använda tangenten 0 för att emulera att den valda musknappen hålls nere (för att enkelt kunna dra), och därefter använda , för att emulera att den valda mustangenten släpps upp.
Snabbtangenter
&kword; har ett antal snabbtangenter som är användbara för användare som inte kan hantera en mus. Se för detaljinformation. Dessutom kan följande tips vara användbara:
Flera av funktionerna som bara kan utföras med musen i huvuddokumentets ruta kan utföras med tangentbordet i dokumentstrukturområdet. Se . Du kan byta mellan dokumentrutan och Dokumentstrukturområdet genom att trycka på &Alt;1. Byt till dokumentrutan genom att trycka på &Alt;2.
Använd knappen Meny för att få den sammanhangsberoende menyn att dyka upp. På de flesta tangentbord är knappen Meny på den högra sidan av tangentbordet mellan tangenterna &Windows; och &Ctrl;. Den har en ikon av en meny som symbol.
När en ny ram infogas i dokumentet kan du infoga ramen på textmarkörens nuvarande plats, istället för att placera ut den med musen. Tryck bara på returtangenten när hårkorset visas. Du kan ändra storlek på och flytta den nya ramen genom att ändra värden i dialogrutan Anslut ram. Se för detaljinformation.
För att ändra en rams egenskaper eller ta bort en ram, måste du först markera den. För att göra det utan att använda musen, placera textmarkören var som helst inne i ramen och välj Redigera Markera ram i huvudmenyraden. Som ett alternativ, tryck på &Alt;1 för att gå till Dokumentstrukturområdet, rulla till önskad ram, tryck på tangenten Meny för att visa den sammanhangsberoende menyn och välj Egenskaper eller Ta bort ram.
Du kan inte använda piltangenterna för att flytta textmarkören till vissa ramar inne i dokumentrutan. För att flytta textmarkören in i ramen, tryck på &Alt;1 för att gå till Dokumentstrukturområdet, rulla till önskad ram, tryck på tangenten Meny för att visa den sammanhangsberoende menyn och välj Redigera text.
Ändra storlek på rutor
Du kan flytta storleksändringsraden mellan Dokumentsttukturområdet och dokumentets huvudruta genom att trycka på F8. En storleksändringsikon visas ovanpå storleksändringsraden. Använd piltangenterna för att flytta raden upp eller ner, vänster eller höger. Tryck på F8 igen eller Esc när du är klar med storleksändringen.
Ge grafiska komponenter fokus
Normalt kan man använda tabulatortangenten och &Shift; tabulator för att flytta fokus från en grafisk komponent till nästa i alla program. Om fokus är i huvuddokumentet i &kword; flyttas dock inte fokus när tabulatortangenten trycks ner, utan istället infogas ett tabulatortecken i dokumentet. Du kan flytta fokus till alla komponenter som kan ta emot fokus genom att trycka på &Alt; F8. En liten ruta med en bokstav visas över varje grafisk komponent på skärmen som kan ta emot fokus.
Tryck på tangenten för att flytta fokus till motsvarande grafisk komponent. Tryck på &Alt;F8 igen eller Esc för att avbryta fokusförflyttningen.